εγκαταλελειμμένοι χώροι, μισοτελειωμένα γιαπιά, στενά χωρίς φωτισμό, ατέλειωτες αλάνες από μπετόν. Εικόνες ανοίκειες, που αποφεύγουμε, αφήνοντάς τες να ωριμάζουν και να παρακμάζουν ακόμη περισσότερο, καλλιεργώντας αμηχανία, φόβο και τελικά διαγραφή από τη μνήμη μας. Τόποι που μας φαίνονται μεγάλοι, κι ας είναι μικροί. Τόποι που δεν έχουν αρχή, ούτε τέλος

noID σημαίνει χωρίς ταυτότητα

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

στο βάθος κήπος…

ομάδα εργασίας: Σεμνή Παπαδοπούλου, Αλκιβιάδης Κορμπιζέ, Βάλλια Φραγκιά, Εμμανουέλα Χαφνάβη
Αντικείμενο μελέτης αποτέλεσε τμήμα της οδού Ανεξαρτησίας.
 Η περιοχή, που για χρόνια συντηρούσε έναν εμπορικό χαρακτήρα, έχει πια χάσει την ταυτότητά της. Τόσο τα ισόγεια με το μικροεμπόριο, όσο και οι όροφοι με τις κατοικίες, έχουν στην πλειοψηφία τους παραμεληθεί, δίνοντας στην ευρύτερη περιοχή μια αίσθηση παρακμής…
Μέσω της παρακάτω εργασίας επιχειρείται η νοηματοδότηση της περιοχής έτσι ώστε αυτή να επανενταχθεί δυναμικά στον αστικό ιστό, με σκοπό να επηρεάσει τους συσχετισμούς της καθημερινής ζωής της πόλης.
Με μια όσο το δυνατόν διακριτικότερη επέμβαση, μεταφέρουμε τις δράσεις και το ενδιαφέρον πίσω από το σκηνικό που συνθέτει η όψη της οδού Ανεξαρτησίας, δημιουργώντας υπαίθρια καθιστικά  στους ακάλυπτους χώρους.
Ταυτόχρονα, προτείνουμε τη δημιουργία φοιτητικών κατοικιών στους ορόφους, οι οποίες θα ενισχύσουν τη λειτουργία των ήδη υπαρχόντων καταστημάτων.



Έξυπνη, με την έννοια της προσαρμοστικότητας στην υπάρχουσα κατάσταση, εμπλουτιστική της ζωής του δρόμου και εφαρμόσιμη πρόταση, με μικρές παρεμβάσεις σταθεροποίησης στα υφιστάμενα κτιριακά κελύφη, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο. 
Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν ενδιάμεσο του τεχνητού και φυσικού στοιχείου,  κάποιου είδους ελαφριά κατασκευή.  Ενδιαφέρον θα παρουσίαζε η παρουσία και ο συσχετισμός κάποιων φοιτητικών κατοικιών με τους νέους κήπους.
Πολύ καλό το αποτέλεσμα της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων απεικόνισης.  Κρίνοντας κάποιος αυστηρά, θα μπορούσε να πει πως οριακά αγγίζει την υπερβολή ως προς τη φυσικότητα της αναπαράστασης (τα «zoom» έχουν σίγουρα χρωματικά μια υπερβολή, ίσως αν έλειπε το γαλάζιο…}   Πάντως, θα μπορούσαν κάλλιστα, όλα να σταθούν και ασπρόμαυρα.
Λουκόπουλος Δημήτρης, αρχιτέκτων, διδάσκων ΔΠΘ





Η πρόταση αν και αφορά τμήμα της οδού Ανεξαρτησίας έχει εμβέλεια σε όλο το αντίστοιχο οικοδομικό τετράγωνο. Ο ανασχεδιασμός όλων των ακάλυπτων-αδόμητων χώρων και η μετατροπή τους σε κήπους, η εγκατάσταση φοιτητικών ξενώνων στους ορόφους  καθορίζει τον σύγχρονο αστικό χαρακτήρα του ο.τ. Διαφορετικές χωρικές ποιότητες διατυπώνονται με σαφήνεια : χώροι ηρεμίας εσωτερικοί (μυστικοί κήποι), ανάλαφρη υπόμνηση της τοποθεσίας τους, υποτονισμός της σκηνογραφίας του δρόμου. Γενικότερα πρόκειται για μια συγκροτημένη πρόταση που αναγνωρίζει την τοπική κλίμακα χωρίς να επιχειρεί την ανατροπή της.




Καλή απόδοση μιας απλής και ξεκάθαρης πρότασης όσον αφορά το κυρίως θέμα, δηλαδή, τη δημιουργία των κήπων. Θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει έστω κωδικοποιημένα ως κατάλογος η επιλογή του είδους βλάστησης αφού αυτό αποτελεί και το αντικείμενο του σχεδιασμού γιατί σχεδιαστικά δεν εμφανίζεται πουθενά η μετατροπή του ορόφου σε φοιτητικές κατοικίες και παραμένει μόνο ως δήλωση προθέσεων στο κείμενο της περιγραφής.






Η προσπάθεια για νοηματοδότηση της περιοχής της οδού Ανεξαρτησίας ώστε να επανενταχθεί στον αστικό ιστό είναι η ουσία της πρότασης αυτής. Η δημιουργία κήπων,  η επαναχρησιμοποίηση των χώρων από φοιτητές σε συνδυασμό με την αναζωογόνηση του εμπορίου δίνουν τα κίνητρα ώστε να επιστρέψει ο κόσμος στην περιοχή.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η πρόταση κινείται με γνώμονα τη διακριτική επέμβαση πίσω από την όψη του δρόμου, ώστε να μην αλλάξει ο χαρακτήρας της περιοχής. Προτείνονται έξυπνες λύσεις σχετικά χαμηλού κόστους αλλά σημαντικής λειτουργικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου